ХОРАЗМ ВИЛОЯТИДА КЕЧГИ РЕПРОДУКТИВ ДАВРДА КЎКРАК БЕЗИ САРАТОНИ ХАВФ ОМИЛЛАРИ - Аллаберганов Д.Ш; Казакова З.А (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
кечги репродуктив даврда кўкрак бези саратонини юзага келишида асосий фон бу прогестерон ва эстроген гормонларини гипер-продукцияси бўлиб, асосий сабаблар, менструал циклни издан чиқиши, норегуляр жинсий хаёт тарзи, сурункали дситресс синдроми ва бошқа омиллар хисобланади. Асосий жихатларидан бири, бу гиперэстрогенэмияда барча лабил хужайралардан бири бу кўкрак бези эпителдийлари бўлиб, функционал фаол ҳолатга келиши хужайраларни кескин пролиферацияси ва цитоархитектоникаси, гистиоархитектоникани издан чиқишига олиб келади. бу эса, ўз навбатида, ушбу эпителий хужайраларни метаплазияси ва дисплазиясига олиб келиши сут бези йўллари деформациясига ва хужайралар миграциясига олиб келади.