GʻOʻZANING F₁ VA F₂ AVLODLARIDA UNUVCHANLIK KO‘RSATKICHLARINING GENETIK NAZORATI VA IRSIYLANISH DARAJASINI BAHOLASH - Ibodullayeva , Durdona (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Ushbu maqolada gʻoʻzaning F₁ va F₂ duragay avlodlarida urugʻ unuvchanligi va dastlabki o‘suv kuchining genetik nazorati hamda irsiylanish darajasi o‘rganildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, unuvchanlik belgisi o‘rta-yuqori darajada genetik nazorat ostida bo‘lib, F₁ avlodda dominant gen ta’siri va heterozis holati kuzatildi, F₂ avlodda esa keng fenotipik variatsiya va genetik segregatsiya qayd etildi. Dispersiya tahlili asosida irsiylanish koeffitsienti F₁ da 70% atrofida, F₂ da esa 55–60% bo‘lib, belgining nasldan-naslga yetarli darajada barqaror o‘tishi aniqlangan. Natijalar seleksiya jarayonida unuvchanlik belgisidan samarali foydalanish, yuqori unuvchan genotiplarni erta avlodlardan boshlab tanlash va istiqbolli seleksiya materiallarini ajratib olish imkonini beradi.