AYOZQAL’A – QADIMIY XORAZM MADANIY MEROSINING TURIZMDAGI OʻRNI - Boltayev , Hamdam (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Ushbu maqola Ayozqal’a qadimgi qoʻrgʻon kompleksining tarixiy, madaniy va turizmdagi ahamiyatiga bagʻishlangan. Oʻzbekistonning Qoraqalpogʻiston Respublikasida joylashgan Ayozqal’a (Ayozqal’a 1, 2 va 3) miloddan avvalgi IV asrdan milodiy VIII asrgacha boʻlgan davrda Xorazmning muhim harbiy va madaniy markazlaridan biri boʻlgan. YuNESKOning vaqtinchalik roʻyxatiga kiritilgan bu ob’ekt Oʻzbekistonda madaniy turizmni rivojlantirishda katta ahamiyatga ega. Maqolada Ayozqal’aning me’moriy xususiyatlari, uning iqtisodiy va ijtimoiy ta’siri, shuningdek, turizm sektoriga qoʻshadigan hissasi ilmiy tadqiqotlar, statistik ma’lumotlar va tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, Ayozqal’a Xorazmdagi sayyohlar oqimini oshirish, mahalliy iqtisodiyotni mustahkamlash va madaniy merosni global miqyosda targʻib qilishda muhim rol oʻynaydi. Maqola turizmning madaniy meros bilan integrasiyasini kengaytirishga xizmat qiladi va ilmiy dolzarbligi yuqori boʻlgan masalalarga yondoshuvni taklif etadi.