Ma’muriy sud ishlarida jamoat birlashmalari va nodavlat notijorat tashkilotlarining ishtiroki masalalari - Madrahimova , Guljahon (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida ma’muriy sud ishlarini yuritishda jamoat birlashmalari va nodavlat notijorat tashkilotlarning (NNT) ishtiroki tahlil qilinadi. Konstitutsiya va Ma’muriy sud ishlarini yuritish kodeksi asosida NNT hamda jamoat birlashmalariga da’vogar, uchinchi shaxs yoki vakil sifatida sud jarayonida qatnashish huquqi berilganligi ko‘rsatiladi. Shuningdek, Rossiya va Qozog‘iston tajribasi qiyosiy tahlil qilinib, ularda jamoat birlashmalari huquqlarining huquqiy jihatdan yanada kengroq mustahkamlanganligi yoritiladi. Shuningdek, jamoat birlashmalari va NNTlarning ma’muriy sud ishlaridagi faol ishtiroki davlat va jamiyat o‘rtasidagi mas’uliyatni kuchaytirib, huquqiy davlat tamoyillarini mustahkamlashda, fuqarolarning sud tizimiga bo‘lgan ishonchini oshirishda va demokratik islohotlarni chuqurlashtirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilmoqda.