TALABALARDA EKOLOGIK REFLEKSIYANI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYASI - Fayziyev Muhammad Shukrulloyevich, (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu maqolada talabalarda ekologik refleksiyani rivojlantirish texnologiyasining nazariy-metodologik asoslari, pedagogik imkoniyatlari hamda ta’lim jarayonidagi amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy ekologik muammolar, global iqlim o‘zgarishi, tabiiy resurslarning kamayishi va insoniyatning tabiatga nisbatan mas’uliyatsiz munosabati yosh avlodda ekologik tafakkur va ekologik refleksiyani shakllantirish zaruratini kuchaytirmoqda. Maqolada ekologik refleksiya tushunchasining mazmuni, uning talaba shaxsining ma’naviy-axloqiy rivojlanishidagi o‘rni hamda ekologik madaniyatni shakllantirishdagi pedagogik texnologiyalar yoritiladi. Shuningdek, interfaol metodlar, raqamli ta’lim vositalari, muammoli vaziyatlar, loyiha asosidagi o‘qitish, ekologik monitoring va refleksiv tahlil metodlarining ekologik refleksiyani rivojlantirishdagi samaradorligi ochib beriladi. Tadqiqot davomida ekologik refleksiya talabalarning ekologik ongini rivojlantirish, tabiatga ongli munosabatni shakllantirish hamda barqaror rivojlanish g‘oyalarini amaliy faoliyatga tatbiq etishda muhim omil ekanligi asoslab beriladi.