YUQORI VA PASTKI QO‘LLAR YUMSHOQ TO‘QIMALARINING YIRINGLI JAROHATLARI BO‘LGAN BEMORLARNI DAVOLASH PRINSIPLARI - Nurboboyev Adhambek Uyg’un o’g’li, (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Kislorod terapiyasi bilan giperventilyatsiya jarohatlarning tiklanish jarayonini optimallashtirish va infektsiyaga qarshi kurashda yangi imkoniyatlar yaratadi. Bu usul bemorlarning shoshilinch asoratlar xavfini kamaytirib, kasalxonada davolash muddatini qisqartiradi va sog‘liqni saqlash xarajatlarini kamaytirishga yordam beradi. So‘nggi tadqiqotlar kislorod terapiyasining hujayra metabolizmi, angiogenez va infektsiyaga qarshi mexanizmlarga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi. Shu bilan birga, oyoq va qo‘l jarohatlarida giperventilyatsiyani qo‘llashning samaradorligini aniqlash, bemorlar tanasining individual xususiyatlariga moslash, va asoratlarning oldini olish dolzarb ilmiy va klinik masala bo‘lib qolmoqda. Shu bois, oyoq-qo‘llarning infeksiyalangan jarohatlarini davolashda kislorod oqimi bilan giperventilyatsiyani qo‘llashni o‘rganish nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham dolzarb bo‘lib, jarrohlik amaliyotida samarali natijalarga erishish uchun keng imkoniyatlar yaratadi.