Neyron tarmoqlarda rezonans hodisasi va chastota sinxronlashuvining nazariy modeli - Zuhra Yusupova Olimqizi, (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu tezisda neyron tarmoqlarda rezonans hodisasi va chastota sinxronlashuvining nazariy modellari batafsil ko‘rib chiqiladi. Neyron tarmoqlarining dinamikasi, rezonans effekti (stoxastik rezonans, kohereziya rezonansi) va chastota sinxronlashuvi (Kuramoto modeli asosida) biologik va sun’iy neyron tarmoqlar kontekstida tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor Hodgkin-Huxley, FitzHugh-Nagumo modellariga, shuningdek, informatsion gyrator va adaptiv rezonans nazariyasiga qaratilgan. Tezisda rezonans va sinxronlashuvning matematik modellarini, ularning miya faoliyatidagi ahamiyatini, shuningdek, ilmiy tadqiqotlarda qo‘llanilishini ko‘rsatiladi. Natijalar neyrofiziologiya, sun’iy intellekt va tibbiy tasvirlash sohalarida qo‘llanilishi mumkin. Tezis hajmi kengaytirilgan bo‘lib, nazariy asoslar, matematik tenglamalar va o‘zbek adabiyotlariga asoslangan tahlillar bilan boyitilgan.