2-TIP QANDLI DIABET BILAN OG‘RIGAN SEMIZLIKLI BEMORLARDA METABOLIK XIRURGIYA USULLARINING KLINIK VA METABOLIK SAMARADORLIGINI QIYOSIY BAHOLASH - Teshayev Oktyabr Ruxullayevich,; Tavasharov Bahodir Nazarovich,; Xolmanova Saygul Isoyevna, (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu tadqiqot tana vazni indeksi (TVI) yuqori bo'lgan va 2-tip qandli diabet (2- tip QD) bilan kasallangan bemorlarda qo'llaniladigan asosiy metabolik xirurgiya usullarining — me'dani bo'ylama rezektsiya qilish (Sleeve Gastrectomy - SG) va me'dani aylanib o'tish (Roux-en-Y Gastric Bypass - RYGB) amaliyotlarining klinik hamda metabolik natijalarini qiyosiy tahlil qilishga bag'ishlangan. 12 oylik istiqbolli kuzatuv natijalari xirurgik aralashuvning nafaqat ortiqcha vaznni barqaror kamaytirishda, balki uglevod, lipid oqsillari almashinuvini normallashtirish va qandli diabetning to'liq klinik remissiyasiga erishishdagi yuqori samaradorligini isbotlaydi. Tadqiqot xulosalariga ko'ra, RYGB amaliyoti gormonal (inkretin) mexanizmlarni faollashtirishi hisobiga glyukoza gomeostazini tiklashda SG usulidan ko'ra ishonchliroq va uzoq muddatli natijalar berishi ilmiy asoslangan.