DUDUQLANISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI VA ULARNI BARTARAF ETISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Abdullayeva Karomat Islom qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada duduqlanishning psixologik omillari va ularni bartaraf etishdagi zamonaviy yondashuvlar ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda duduqlanishning ichki psixologik sabablarini aniqlash, bolaning emotsional holatini baholash va qo‘rquv, taranglik kabi omillarni kamaytirish bo‘yicha samarali metodlar o‘rganilgan. Shuningdek, logopedik mashqlar, kognitiv–behavoral terapiya, relaksatsiya va multimodal yondashuvlarning bolalarning nutq rivojlanishiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari duduqlanuvchi bolalarda nutq buzilishlarini bartaraf etishda individual va integrativ yondashuvning muhimligini ko‘rsatadi.