MAHMUDXO'JA BEHBUDIYNING "IKKI EMAS TO'RT TIL LOZIM" MAQOLASI TAHLIL VA DOLZARBLIGI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy tomonidan yozilgan “Ikki emas, to‘rt til lozim” nomli publitsistik asar tahlil qilinadi. Unda til o‘rganishning ijtimoiy, madaniy va strategik ahamiyati, o‘sha davr Turkiston jamiyatining taraqqiyot ehtiyojlari bilan bog‘liq holda ochib berilgan. Behbudiyning bu maqolasi o‘z davri uchun ilg‘or qarashlarni ifoda etib, bugungi globallashuv jarayonida ham o‘z dolzarbligini yo‘qotmagan. Asarda til — bilim, taraqqiyot va millatni uyg‘otish vositasi sifatida talqin etilgan. Tadqiqot davomida maqolaning asosiy g‘oyalari va ularning zamonaviylikdagi aks sadosi tarixiy-kontekstual yondashuv asosida tahlil qilinadi.