SOYA DONINING KIMYOVIY TARKIBI VA OZIQ-OVQAT SANOATIDAGI AHAMIYATI - Sobirova Mohinur Zokirjon qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada soya donining kimyoviy tarkibi, uning oziqaviy qiymati va zamonaviy oziq-ovqat sanoatidagi amaliy ahamiyati o‘rganiladi. Soya dukkaklilar oilasiga mansub bo‘lib, yuqori miqdordagi oqsil, yog‘, uglevod, vitaminlar va mineral moddalar bilan ajralib turadi. Ayniqsa, soya oqsillari hayvon oqsillariga teng keluvchi biologik qiymatga ega. Soya mahsulotlari nafaqat vegetarian va vegan oziqlanish tizimida, balki funksional oziq-ovqat, go‘sht o‘rnini bosuvchi mahsulotlar, bolalar ovqati, shuningdek, parhezbop va tibbiy ovqatlanishda keng qo‘llanilmoqda. Maqolada shuningdek, soya donining tarkibidagi asosiy biokimyoviy komponentlar, ularning inson organizmiga foydali ta’siri hamda sanoatdagi qayta ishlash yo‘nalishlari haqida tahliliy ma’lumotlar berilgan.