Buxoro vohasining Buyuk ipak yo'lidagi ahamiyati va o'rni - Nurulloyev Shahriyor Shavkatovich (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada Buxoro vohasining Buyuk ipak yo‘lidagi geostrategik, iqtisodiy va madaniy ahamiyati tarixiy manbalar va zamonaviy tadqiqotlar asosida tahlil etiladi. Buxoro qadimdan Yevrosiyo sivilizatsiyalarini bog‘lovchi karvon yo‘llari chorrahasida joylashgan bo‘lib, savdo-sotiq, diplomatiya, ilm-fan, san’at va dinlararo muloqot markazi bo‘lib xizmat qilgan. Shahar VII–X asrlardan boshlab islom madaniyati va iqtisodiyotining markaziga aylangan, arab, fors, xitoy, hind va turkman madaniyatlarining o‘zaro ta’sirini o‘zida mujassam etgan. Maqolada Buxoroning karvonsaroylar, bozorlar, rabotlar va madrasalar orqali savdo infratuzilmasini rivojlantirgani, o‘rta asr sharq geograflari (Istahriy, Ibn Havqal, al-Muqaddasiy) va zamonaviy olimlar (Xalidov, Gibb, Albaum, Kamoliddinov) fikrlari asosida Buxoroning xalqaro yo‘llar tizimidagi mavqei yoritilgan. Xususan, Temuriylar va Buxoro xonligi davrida savdo va diplomatik aloqalarning kengayishi, madaniy merosning shakllanishi, va nihoyat, Buxoroning UNESCO tomonidan tan olinishi uning tarixiy rolini tasdiqlaydi. Maqola Buyuk ipak yo‘li doirasida Buxoro misolida iqtisodiy va madaniy integratsiyaning murakkab, lekin samarali jarayonini ochib beradi.