SUN’IY INTELLEKT VOSITALARIDAN FOYDALANGAN HOLDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA ILMIY FIKRLASH VA MUAMMOLARNI HAL QILISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda sun’iy intellekt vositalaridan foydalanish orqali o‘quvchilarda ilmiy fikrlash, tahliliy yondashuv va muammolarni hal qilish ko‘nikmalarini shakllantirish masalalari yoritiladi. Sun’iy intellekt texnologiyalari yordamida o‘quvchilarning tajriba asosida o‘rganish faoliyati kuchayadi, ular sabab-oqibat bog‘lanishlarini tahlil qilishni, dalillar asosida xulosa chiqarishni o‘rganadilar. AI platformalari (ChatGPT, ClassPoint AI, Quizizz AI) yordamida yaratilgan interaktiv mashg‘ulotlar o‘quvchilarning tanqidiy fikrlashini rag‘batlantirib, tabiiy fanlarga qiziqishini oshiradi. Maqolada ilmiy fikrlashni rivojlantirishda o‘qituvchining roli, sun’iy intellekt yordamida o‘quv jarayonini individuallashtirish va differensiallashtirish imkoniyatlari ham ko‘rib chiqiladi.