EKOGUMANISTIK TA’LIMDA IJTIMOIY-EMOTSIONAL KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISH - Fayziyev Muhammad Shukrulloyevich (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu maqolada ekogumanistik ta’lim tizimida ijtimoiy-emotsional kompetensiyalarni rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim jarayonida ekologik ong, insonparvarlik qadriyatlari va emotsional intellektni uyg‘un rivojlantirish dolzarb pedagogik masala sifatida qaralmoqda. Maqolada ekogumanistik yondashuvning mazmuni, uning shaxs kamolotiga ta’siri hamda ta’lim jarayonida empatiya, hamkorlik, kommunikativlik, mas’uliyat, refleksiya va konfliktlarni boshqarish kabi ijtimoiy-emotsional kompetensiyalarni shakllantirishdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, ekologik madaniyatni rivojlantirish orqali yoshlarning jamiyat va tabiatga nisbatan mas’uliyatli munosabatini shakllantirishning pedagogik imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Ekogumanistik ta’limning innovatsion metodlari, interfaol texnologiyalar, loyiha asosida o‘qitish va refleksiv yondashuvlarning samaradorligi ilmiy nuqtai nazardan asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari ekogumanistik ta’limning ijtimoiy-emotsional kompetensiyalarni rivojlantirishdagi integrativ va transformativ ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.