NEYROPEDAGOGIK METODLARNING TA’LIM SAMARADORLIGIGA TA’SIRI (TAJRIBA ASOSIDA) - Sharifova Nigora Axtam qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada neyropedagogik yondashuvlarning zamonaviy ta’lim jarayoniga tatbiq etilishi va ularning o‘quvchilar o‘zlashtirish ko‘rsatkichlariga ta’siri tajriba-sinov ishlari asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi inson miyasi kognitiv funksiyalarining ishlash mexanizmlarini hisobga olgan holda o‘qitish metodikasini takomillashtirish va bu orqali ta’lim sifatini oshirish imkoniyatlarini dalillashdan iborat. Maqolada neyroplastiklik, diqqatni boshqarish, xotirani mustahkamlashning neyrobiologik asoslari va vizuallashuv kabi neyrometodlarning amaliy natijalari bayon etilgan. Tajriba natijalari neyropedagogik metodlar qo‘llanilgan guruhlarda ma’lumotni eslab qolish darajasi va mantiqiy fikrlash qobiliyati an’anaviy guruhlarga nisbatan sezilarli darajada yuqori ekanligini ko‘rsatdi.