METABOLIK SINDROM SHAROITIDA QORIN AORTASI DEVORINING MORFOLOGIK QAYTA QURILISH XUSUSIYATLARI (ADABIYOTLAR TAHLILI) - Sultonova Gulnoza Zuhriddin qizi; Usmanov R.J (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu maqola metabolik sindrom (MS) sharoitida qorin aortasi devorida rivojlanadigan morfologik o'zgarishlarni adabiyotlar tahlili asosida yoritishga bag'ishlangan. MS ning lipotoksik, proinflammatuar va oksidativ mexanizmlari qorin aortasining barcha strukturaviy qatlamlarini — intima, media va adventitsiyani — izchil patologik jarayonga tortishi ilmiy manbalar asosida ko'rsatilgan. Endotelial disfunksiya, silliq mushak hujayralarining fenotipik transformatsiyasi, elastin degradatsiyasi va kollagenizatsiya aterogenezning morfologik asosini tashkil etishi ta'kidlangan.