FORSIY VA TURKIY QATLAMNING “OSHIQNOMA” DOSTONLARI POETIKASIDAGI O‘RNI - Axmedova So‘najon Rajabbayevna (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Ushbu tezisda “Oshiqnoma” turkum dostonlarida turkiy va forsiy leksik qatlamlarning poetik funksiyasi, badiiy-estetik roli va ularning o‘zaro munosabati chuqur o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, turkiy qatlam dostonlar poetikasining asosiy, ustuvor qismi bo‘lib, og‘zaki doston uslubini, milliy epik ruhni, ritmik-formulalarni va folklor poetik vositalarini belgilaydi. Forsiy qatlam esa ikkinchi darajali bo‘lib, asosan ishqiy lirik qismlarni, obrazlarning chuqurlashuvi, falsafiy-sufiylik motivlarini boyitish va she’riy-uslubiy nafislikni ta’minlaydi. Turkiy qatlam poetikaning struktura va milliy o‘ziga xosligini, forsiy qatlam esa uning badiiy-estetik sifatini oshirish vazifasini bajaradi. Ushbu tadqiqot o‘zbek folklorining epik janrlarida til qatlamlarining o‘zaro ta’sirini yoritib, doston poetikasining ikki tilli tabiatini ochib beradi va kelgusidagi tadqiqotlar uchun asos yaratadi.