NEONATAL SEPSISNING XAVF OMILLARI - Bahronova Dilshoda Tohirovna (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2026)
Neonatal sepsis — hayotning dastlabki 28 kunida mikroorganizmlarning qon oqimiga kirishi natijasida rivojlanadigan, organizmning umumiy yallig‘lanish javobi bilan kechuvchi og‘ir klinik sindromdir. Neonatal davr immun tizimning morfofunksional jihatdan yetilmaganligi bilan tavsiflanadi, bu esa infeksion jarayonlarning tez generalizatsiyalanishiga olib keladi. Shu sababli neonatal sepsis neonatologiya amaliyotida yuqori xavfli holat sifatida baholanadi. Zamonaviy tibbiyotda diagnostika va davolash usullarining rivojlanishiga qaramasdan, neonatal sepsis hanuzgacha chaqaloqlar o‘limi va uzoq muddatli asoratlarning muhim sabablaridan biri bo‘lib qolmoqda. Kasallikning dastlabki klinik belgilari nospetsifik bo‘lgani sababli, sepsis ko‘pincha kech aniqlanadi va bu davolash samaradorligini pasaytiradi.