MASALA YECHISH ORQALI QO’SHISH VA AYIRISH KO’NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Ikromova Sevinch Elniyoz qizi (SCIENCE AND CULTURE: INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY, 2025)
​Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida qo‘shish va ayirish ko‘nikmalarini real hayotiy vaziyatlarga asoslangan masalalar orqali rivojlantirishning ahamiyati, usullari va pedagogik samaradorligi ilmiy-amaliy asosda yoritilgan. Maqola zamonaviy ta’lim metodologiyalari, jumladan, muammoli ta’lim, loyihaviy yondashuv va mantiqiy fikrlashni shakllantirishga qaratilgan amaliy mashg‘ulotlar tahlilini o‘z ichiga oladi. Asosiy e’tibor mavhum matematik tushunchalarni o‘quvchi uchun tushunarli, kundalik hayot bilan bog‘liq kontekstga joylashtirishga qaratilgan bo‘lib, bu ularning fanlarga bo‘lgan qiziqishini oshirishga xizmat qiladi. Bundan tashqari, real hayotiy vaziyatlarda masalalar tuzish va yechish orqali o‘quvchilarning tanqidiy fikrlash, muammolarni hal qilish va ijodiy yondashuv ko‘nikmalarini rivojlantirish yo‘llari ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalari o‘qituvchilar uchun qo‘llanma sifatida foydalanish mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar va metodik ko‘rsatmalarni o‘z ichiga oladi.