O‘ZBEK TILIDA GAP BO‘LAKLARINI O‘RGATISHNING SAMARALI METODLARI - Saidova Madinabonu Abduhakim qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbek tilshunosligida gap bo‘laklarini o‘rgatishda qo‘llanilayotgan samarali metodlar tahlil qilinadi. Boshlang‘ich ta’lim bosqichida o‘quvchilarga gapning grammatik tuzilmasini, ya’ni ega, kesim, to‘ldiruvchi, aniqlovchi va hol kabi bo‘laklarni to‘g‘ri aniqlash va qo‘llash ko‘nikmalarini shakllantirish o‘ta muhim hisoblanadi. Maqolada interaktiv yondashuvlar, vizual vositalardan foydalanish, taqqoslash usuli, o‘yin texnologiyalari hamda zamonaviy AKT vositalarining ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, tahlil qilish va og‘zaki hamda yozma nutqni rivojlantirish uchun qo‘llaniladigan amaliy mashqlar namunalari keltiriladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, turli metodik yondashuvlarning uyg‘unligi o‘quvchilar bilimini mustahkamlashda yuqori samaradorlik beradi.