O'zbekiston Konstitutsiyasining yaratilishi va uning tarixiy asoslari - Odiljonova , Nozimaxon (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
O‘zbekiston Konstitutsiyasi — mustaqil O‘zbekistonning asosiy qonuni bo‘lib, 1992-yil 8-dekabrda Oliy Kengash tomonidan qabul qilingan. Uning yaratilish jarayoni murakkab tarixiy, huquqiy va siyosiy asoslar ustiga qurilgan. Konstitutsiyaning tayyorlanishida quyidagi omillar hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Konstitutsiya loyihasini ishlab chiqish 1991-yilning noyabrida boshlangan bo‘lib,unda 50 nafar taniqli huquqshunos, tarixchi va siyosatshunoslar ishtirok etgan. Loyiha 10 oy davomida muhokama qilindi va xalq so‘rovi o'tkazildi.Konstitutsiya inson huquqlari va erkinliklarini ustuvor qo‘yadi,demokratik, dunyoviy va sosial davlat tamoyillarini mustahkamlaydi.