GENDER DIFFERENCES IN LANGUAGE USE: A SOCIOLINGUISTIC PERSPECTIVE - Shermirzayeva, Maxliyo (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tadqiqot jinsiy farqlarni sosiolingvistik nuqtai nazardan tahlil qiladi. Unda erkaklar va ayollarning nutqdagi xulq-atvori — muloyimlik, noaniqlik (hedging), so‘zga aralashish, hamda emotsional ifoda kabi til belgilarini qanday qo‘llashi o‘rganiladi. Lakoff, Tannen, Wodak va boshqa olimlarning asarlariga tayangan holda, tadqiqot jinslar o‘rtasidagi til farqlari biologik emas, balki ijtimoiy jihatdan shakllanganini ta’kidlaydi. Jinsga oid nutq uslublari madaniy qadriyatlar, ijtimoiy maqom va hokimiyat munosabatlarining aksidir. Tadqiqot shuningdek, jinsiy nutq farqlari universal emasligi, balki madaniyat, kasbiy soha va onlayn muloqot kontekstiga qarab o‘zgarishini ko‘rsatadi.