O‘ZBEK LEKSIKOGRAFIYASINING RIVOJI VA KOMPYUTER TEXNOLOGIYALARINING QO‘LLANISHI - Sogʻinboyeva, Shahzoda (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada istiqlol davrida o‘zbek leksikografiyasining taraqqiyoti, zamonaviy lugʻat tuzish tamoyillarining shakllanishi hamda kompyuter texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Global axborot makonida elektron lugʻatlar va vikipediya tipidagi onlayn manbalar yaratilishining ahamiyati, ularning tezkorlik va ommaboplik jihatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, kompyuter lingvistikasi, informatsion-qidiruv tizimlari, tezaurus lugʻatlari va avtomatlashtirilgan lugʻatshunoslik jarayonlari haqida so‘z yuritilib, o‘zbek tilshunosligida bu yo‘nalishlarning shakllanib borayotgani haqida xulosa chiqariladi.