PERSPEKTIVANING RIVOJLANISH TARIXI VA UNING AMALIY AHAMIYATI - Mamarajabova Shamsiqamar Nishon qizi, (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada perspektiva fanining paydo bo‘lish tarixi, antik davrdan Uyg‘onish davrigacha bo‘lgan taraqqiyot yo‘li va zamonaviy vizual san’atdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda chiziqli va havo perspektivasining asosiy tamoyillari, ularning rassomlik hamda muhandislik grafikasidagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, perspektiva qonuniyatlarining arxitektura va dizayn loyihalarini reallikka yaqinlashtirishdagi funksional vazifalari ko‘rsatib o‘tilgan.