“TEONIMLARNING YASALISH XUSUSIYATLARI” - Nazarova Gulsaro Komuljonovna, (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqola teonimlarning yasalish xususiyatlarini chuqur o‘rganadi. O‘zbek tilshunosligining bu sohasida teonimlarning etimologiyasi, morfo-semantik evolyutsiyasi va madaniy kontekstdagi moslashuvi batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot teonimlarning ma’no kengayishi yoki torayishi, sinonimiya, polisemiya va paradigmatik munosabatlarini ko‘rsatadi, shuningdek, ularning diniy va lingvistik ta’sirini ta’kidlaydi. Natijalar teonimlarning o‘zbek onomastikasida muhim o‘rin tutishini va ularning semantik xususiyatlarining madaniy merosni boyitishini ko‘rsatadi. Maqolada jadvallar orqali ko‘plab misollar keltirilgan bo‘lib, ular teonimlarning yasalish xususiyatlarini, jumladan, ma’no kengayishi va torayishini yoritadi. Ushbu tadqiqot o‘zbek tilshunosligida teonimlarning roli haqida yangi fikrlarni taklif etadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, teonimlarning o‘zbek folkloridagi integratsiyasi madaniy almashinuvning yorqin namunasidir, va bu nomlarning semantik evolyutsiyasi diniy tasavvurlarni boyitadi. Bundan tashqari, maqolada teonimlarning etimologik ildizlari va o‘zbek tilidagi fonetik moslashuvi ham ko‘rib chiqiladi, bu esa tilshunoslikdagi yangi yondashuvlarni ochib beradi. Maqola teonimlarning zardushtiylik va islomiy kontekstdagi variantlarini asos qilib olib, ularning leksik qatlamini tahlil qiladi, bu esa o‘zbek madaniyatining merosini saqlashda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot teonimlarning ma’no kengayishi va torayishini jadvallar orqali ko‘rsatadi, bu esa semantik evolyutsiyani vizual yoritadi.