HOMILADOR AYOLLARDA SIYDIK YO‘LLARI INFEKTSIYALARINING ONAGA VA BOLA SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Boboraximov Ilhom Murodullayevich,,; To’xtamishev Muzaffar Hikmatxujayevich, (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Homiladorlik davrida siydik yo‘llari infeksiyalari (SYI) keng tarqalgan muammo bo‘lib, u onaning va homilaning sog‘ligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Infektsiya davrida o‘z vaqtida tashxis va davolash qilinmasa, bu o‘pka va buyrak funksiyasining buzilishiga, preeklampsiya va toksikozning kuchayishiga, homilaning rivojlanish kechikishiga, hatto erta tug‘ruq va neonatal infektsiyalarga olib kelishi mumkin. Maqolada homilador ayollarda SYI rivojlanishining omillari, klinik belgilari, diagnostikasi, terapevtik yondashuvlari hamda onaga va bolaga ta’siri tahlil qilinadi. Epidemiologik tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, homiladorlik davrida SYI profilaktikasi va erta davolash homila va ona salomatligini saqlashda muhim ahamiyatga ega.