OTA-BOLALIKNI ANIQLASHDA BARMOQ UCHIDAGI O‘LCHOV INDEKSLARINING ROLI - Yusupov Murodjan Axmedjanovich (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada ota-bolalikni aniqlashda barmoq uchidagi dermatoglifik o‘lchov indekslarining (masalan, TRC – umumiy papillyar chiziqlar soni, delta burchaklari, naqsh turlari) ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Ushbu indekslar insonning genetik tuzilishi bilan uzviy bog‘liq bo‘lib, irsiy belgilar sifatida ota-onadan bolaga o‘tadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, barmoq uchidagi o‘lchov ko‘rsatkichlari orqali biologik qarindoshlikni aniqlash ishonchliligi 85–95% gacha yetadi. Maqolada dermatoglifik tahlilning sud-tibbiyotdagi metodik asoslari va genetik identifikatsiyada qo‘llanilish imkoniyatlari yoritilgan.