ADOQSIZ YO'L YOXUD BEHBUDIYNING BIRINCHI VA IKKINCHI SAYOHATLARINING SABAB VA NATIJALARI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li, (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy hayotidagi birinchi (1899–1900) va ikkinchi (1903–1904) sayohatlarining sabablari, maqsadlari va ularning ijtimoiy-madaniy natijalari o‘rganiladi. Behbudiy ushbu safarlar davomida faqat diniy rasm-rusumlarni ado etish bilangina cheklanmay, balki musulmon dunyosidagi madaniy-ma’rifiy holatni ko‘zdan kechirgan, zamonaviy taraqqiyotning ildizlarini anglagan va bu asosda Turkiston jamiyatini uyg‘otishga harakat qilgan. Maqolada Behbudiyning safar taassurotlari, ulardan kelib chiqqan ma’rifiy g‘oyalari va ularning keyingi faoliyatiga ta’siri xolis tahlil etiladi.