Fuqarolarning axborot olish huquqi: ochiqlik siyosati va real amaliyot" - ISKANDAROVA KAMOLOTXON, (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada fuqarolarning axborot olish huquqi, ochiqlik siyosati va ularning amaliyotdagi qo‘llanilishi masalalari tahlil etiladi. Axborot olish huquqi demokratik jamiyatda fuqarolarni hukumat faoliyati haqida xabardor qilish, davlatning ochiqligini ta’minlash va fuqarolar ishtirokini rag‘batlantirish uchun zaruriy vosita hisoblanadi. O‘zbekistonning qonunchilik tizimi shu kabi huquqni ta’minlashga qaratilgan qator normativ-huquqiy hujjatlarni ishlab chiqgan bo‘lsa-da, amaliyotda bu huquqni to‘liq amalga oshirishda ba'zi muammolar mavjud. Maqolada ochiqlik siyosatining mohiyati, fuqarolarning axborot olish huquqini amalga oshirishdagi qiyinchiliklar, shu bilan birga, amaldagi qonunchilikning samaradorligi o‘rganiladi.