BOLALARNING NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA PSIXOLOGIK YONDASHUVNING AHAMIYATI - Otaboyeva Dilshoda Sa'dulla qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Bolalarning nutqi ularning shaxsiy rivojlanishida muhim o‘rin tutadi, chunki nutq nafaqat kommunikatsiya vositasi, balki tafakkur, his-tuyg‘u va ijtimoiy muloqotning ham asosiy vositasidir. Ushbu maqolada bolalarning nutqini rivojlantirishda psixologik yondashuvlarning ahamiyati o‘rganiladi. Psixologik yondashuvlar, bolaning psixologik holati, emosional rivojlanishi va individual xususiyatlari inobatga olinib, nutqni shakllantirish jarayonida qanday yordam berishi mumkinligi tahlil qilinadi. Nutqni rivojlantirishda psixologik yondoshuvlar, ayniqsa, bolalar o‘zini ifoda etishda, ijtimoiy aloqalarni o‘rnatishda va o‘zligini anglashda muhim rol o‘ynaydi. Maqola, nutqni rivojlantirishda psixologik texnikalar va usullarni qo‘llashning afzalliklari, ularning samaradorligini oshirish yo‘llarini hamda amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.