QO‘LYOZMA KITOBLARDA BEZAKLAR: MINIATYURA, XATTOTLIK, ZARBAFSHONLIK SAN'ATI - Abdullaeva Nurjamal Maxsudovna (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qo‘lyozma kitoblarda bezak san’atining rivojlanishi, miniatyura, xattotlik va zarbafshonlik san’ati jihatlari tahlil qilinadi. Qo‘lyozma kitoblar o‘rta asrlardan boshlab ilmiy, diniy va madaniy meros sifatida ahamiyat kasb etgan. Miniatyura san’ati matnni vizual boyitish, xattotlik esa matnning estetik va o‘qilishi qulay shaklda yozilishini ta’minlagan. Zarbafshonlik san’ati esa bezak elementlarini noyob va murakkab uslubda ishlash orqali qo‘lyozmalarga noyob san’atiy qiyofa bergan. Maqolada ushbu san’at turlarining tarixi, shakllanish jarayoni, texnologik xususiyatlari va ularning o‘zaro bog‘liqligi, shuningdek, madaniy meros sifatidagi ahamiyati yoritilgan.