Iqlim o‘zgarishi va uning iqtisodiyotga ta’siri - Axrorov Elyorjon Baxtiyor oʻgʻli (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada global iqlim o‘zgarishining asosiy sabablari, uning iqtisodiyot tarmoqlariga ko‘rsatadigan ta’siri va bu jarayonlarga qarshi kurashish yo‘llari tahlil qilinadi. Xususan, qishloq xo‘jaligi, energetika, transport, sog‘liqni saqlash va turizm kabi sohalarda iqlim o‘zgarishining makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarga ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekistonda iqlim muammolarining mavjudligi, ularning iqtisodiy barqarorlikka ta’siri va moslashuv strategiyalari tahlil qilinadi. Maqolada xalqaro tajriba (Parij bitimi, Yevropa Ittifoqi yashil kelishuvi va boshqa) asosida iqlim xavflarini kamaytirishga qaratilgan iqtisodiy yondashuvlar va yashil investitsiyalar bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar beriladi.