JAHON OʻQUV LUGʻATCHILIGI TARIXINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Sogʻinboyeva, Shahzoda (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Maqolada jahon oʻquv lugʻatchiligi tarixining shakllanish jarayoni, uning qadimiy manbalari va rivojlanish bosqichlari haqida soʻz yuritiladi. Qadimgi Misr, Mesopotamiya, Yunoniston, Rim, Hindiston, Arab va Yevropa mamlakatlarida yaratilgan ilk lugʻatlar, ularning maqsadi va ta’limdagi oʻrni tahlil qilinadi. Oʻquv lugʻatlarining shakllanishida ta’limiy ehtiyojlar asosiy omil sifatida namoyon boʻlgani, shuningdek, ularning til oʻrgatish, tarjima qilish hamda nutq madaniyatini rivojlantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Maqola zamonaviy oʻquv lugʻatchiligining shakllanishiga asos boʻlgan tarixiy ildizlarni tahliliy yondashuv asosida ochib beradi.