MEXANIK TEBRANISH VA TO‘LQINLAR: TABIATDAKI VA TEXNIKADAGI MISOLLAR - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada mexanik tebranishlar va to‘lqinlar, ularning tabiatdagi va texnikadagi namunalari, turlari va asosiy prinsiplari o‘rganiladi. Soddalashtirilgan garmonik tebranishlar, o‘chuvchi va majburiy tebranishlar, uzunlamasına va gorizontal to‘lqinlar misollari tahlil qilinadi. Kundalik hayotdagi hodisalar, masalan, tovush to‘lqinlari, zilzilaviy to‘lqinlar va texnik tizimlarda uchraydigan tebranishlar yoritiladi. Maqolada mexanik tebranish va to‘lqinlarni tushunishning muhandislik, qurilish, transport va aloqa tizimlaridagi amaliy ahamiyati ko‘rsatiladi