GENETIK MEROS VA DERMATOGLIFIK INDIKATORLAR ORASIDAGI BOG‘LIQLIK - Yusupov Murodjan Axmedjanovich (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada genetik meros va dermatoglifik indikatorlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, ularning morfologik, irsiy va sud-tibbiy ahamiyati tahlil qilinadi. Dermatoglifik belgilar inson genetik tuzilmasining tashqi ifodasi bo‘lib, homila rivojlanishining 10–16 xaftalarida shakllanadi va umr bo‘yi o‘zgarmaydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, dermatoglifik ko‘rsatkichlar va genetik meros o‘rtasida yuqori korrelyatsiya mavjud. Maqolada barmoq uchidagi papillyar chiziqlar, delta burchaklari va TRC (Total Ridge Count) ko‘rsatkichlarining irsiy o‘zgaruvchanligi hamda ularning tibbiy va sud ekspertizasidagi qo‘llanilishi yoritilgan.