MAHMUDXO’JA BEHBUDIY - TURKISTON MA’RIFATPARVARLARINING OTASI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada XX asr boshlarida Turkiston o‘lkasida ma’rifatparvarlik harakatining peshqadami bo‘lgan Mahmudxo‘ja Behbudiyning ijtimoiy-siyosiy, pedagogik va madaniy-ma’rifiy faoliyati tahlil qilinadi. Uning jadidchilik harakati doirasida amalga oshirgan tashabbuslari, zamonaviy maktablar tashkil etishdagi roli, milliy uyg‘onish g‘oyalari va matbuot orqali xalqni uyg‘otish yo‘lidagi sa’y-harakatlari ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, Behbudiyning Turkiston tarixidagi tutgan o‘rni va uning g‘oyaviy merosi bugungi kun uchun ham dolzarb ekani ta’kidlanadi.