O’zbek dramaturgiyasi: Hamza Hakimzoda Niyoziy va uning teatr san’ati - Nodira Jo'rayeva Maxsud qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Hamza Hakimzoda Niyoziy (1889–1929) o'zbek dramaturgiyasi va teatr san'atining rivojida muhim rol o'ynagan buyuk shaxsdir. Uning ijodi o'zbek teatrining poydevorini yaratishga qaratilgan va u zamonaviy o'zbek dramaturgiyasining asoschilaridan biri sifatida tarixga kirgan. "O'zbek dramaturgiyasi: Hamza Hakimzoda Niyoziy va uning teatr san'ati" mavzusida amalga oshirilgan tadqiqot, Hamza Niyoziyning teatr sohasidagi yirik kashfiyotlarini, uning asarlarining ma'naviy ahamiyatini va ularning o'zbek milliy teatrining shakllanishidagi o'rnini tahlil etadi. Hamza Niyoziy o'z asarlarida xalqni, uning urf-odatlari va an'analarini ko'rsatish, shuningdek, jamiyatdagi adolatsizlik va zulmga qarshi kurashni maqsad qilgan. Uning dramaturgiyasi o'zbek teatrining yangi bosqichga ko'tarilishiga turtki bo'ldi.