"Migrantlar huquqlari va ularni himoya qilish mexanizmlari: xalqaro huquq nuqtai nazaridan" - ISKANDAROVA KAMOLTXON (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya;Maqolada migrantlar huquqlari, ularning himoya qilinishiga doir xalqaro huquqiy mexanizmlar va amaliyotlar tahlil qilinadi. Migrantlar huquqlari, jahon miqyosida ijtimoiy, siyosiy va iqtisodiy sabablar bilan boshqa mamlakatlarga ko‘chib o‘tgan shaxslarning asosiy inson huquqlari va erkinliklarini himoya qilishga qaratilgan muhim masala hisoblanadi. Xalqaro huquq, shu jumladan Birlashgan Millatlar Tashkilotining (BMT) Migrantlar huquqlari to‘g‘risidagi konvensiyasi va boshqa regional huquqiy bitimlar, migrantlarning asosiy huquqlarini ta’minlashga qaratilgan. Biroq, global migrantlar harakati va ularning huquqlarini himoya qilishda yuzaga kelayotgan amaliy muammolar, bu huquqlarning to‘liq amalga oshirilishi uchun hal qilinishi lozim bo‘lgan masalalarni ko‘rsatib beradi. Maqolada migrantlarning huquqlarini himoya qilish mexanizmlarining samaradorligi va bu yo‘ldagi eng muhim to‘siqlar tahlil qilinadi.