BENTONITLAR ASOSIDA ORGANOBENTONITLAR OLISH. - Erimbatova Dilnoza Nurulla qizi (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bentonitlar asosida organobentonitlar olish texnologiyasi, ularning fizik-kimyoviy xossalaridagi o‘zgarishlar va amaliy qo‘llanilishi yoritilgan. Organobentonitlar kation almashinish reaksiyalari orqali kationik sirt faol moddalar bilan modifikatsiyalanib, organik muhitda ishlatiladigan samarali sorbent va katalizator asoslariga aylanadi. Tajriba natijalari ularning gidrofobligi oshgani, sirt maydoni va adsorbsiya faolligi sezilarli darajada ortganini ko‘rsatdi.