ELEKTRON TO‘LOV TIZIMLARINING IQTISODIY SAMARADORLIKKA TA’SIRI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola elektron to‘lov tizimlarining iqtisodiy samaradorlikka ta’sirini ilmiy tahlil qiladi va zamonaviy raqamli iqtisodiyot sharoitida ularning ahamiyatini yoritadi. Tadqiqot elektron to‘lov tizimlari orqali moliyaviy tranzaktsiyalarni tezlashtirish, xarajatlarni kamaytirish, moliyaviy shaffoflikni oshirish va korrupsiyani kamaytirish kabi samaradorlik mexanizmlarini o‘rganadi. Maqolada elektron hamyonlar, mobil banking, internet-banking, QR-to‘lovlar va davlat xizmatlari uchun onlayn to‘lov platformalari orqali iqtisodiy samaradorlikni oshirish masalalari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, tizimlarni joriy etishda yuzaga keladigan muammolar — texnologik infratuzilma xarajatlari, malakali kadrlar yetishmasligi, internet va mobil aloqaning barqarorligi, foydalanuvchi ishonchi va xavfsizlik masalalari ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, elektron to‘lov tizimlarini rivojlantirish orqali iqtisodiy samaradorlik oshadi, moliyaviy oqimlar tezlashadi, investitsiyalar jalb qilinadi, ish o‘rinlari yaratiladi va mamlakatning global raqobatbardoshligi kuchayadi.