AXBOROT ETIKASI VA FOYDALANUVCHILAR HUQUQLARI - Abdullaeva Nurjamal Maxsudovna (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada axborot etikasi va foydalanuvchilarning kutubxona va boshqa axborot manbalaridan foydalanishdagi huquqlari masalalari tahlil qilinadi. Axborot etikasi foydalanuvchilar va kutubxona xodimlari o‘rtasidagi axborot almashinuvi jarayonida qonuniy va axloqiy me’yorlarni belgilashga xizmat qiladi. Maqolada foydalanuvchilarning axborotga erkin kirish huquqi, intellektual mulk huquqlari, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish, axborot manbalaridan to‘g‘ri va adolatli foydalanish kabi jihatlar yoritiladi. Shu bilan birga, kutubxona xodimlari va foydalanuvchilarning axborot etikasi qoidalariga rioya qilishdagi mas’uliyati, axborot xavfsizligi va axborot resurslaridan samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar taqdim etiladi.