MAHMUDXO’JA BEHBUDIYNING "SIYOSIY GEOGRAFIYA" ASARI TAHLILI VA AHAMIYATI - Xudoyberdiyev , Otabek (O‘RTA OSIYODA IJTIMOIY VA GUMANITAR TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy tomonidan yozilgan va 1910-yilda nashr etilgan “Siyosiy geografiya” asarining mazmun-mohiyati, uning o‘zbek ma’rifatparvarligi tarixidagi o‘rni hamda o‘sha davr jamiyatini uyg‘otishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Muallif bu asar orqali geografik, siyosiy va madaniy tafakkurni shakllantirish, yosh avlodga dunyoqarash berish va milliy ongni uyg‘otishga harakat qilgan. Asarning o‘ziga xos jihatlari, uslubiy yondashuvi va ilgari surilgan g‘oyalar bugungi kun ta’limi va ma’naviyat tizimi uchun ham muhim ilmiy-nazariy manba hisoblanadi.