BOSHLANG‘ICH SINF TABIAT FANLARI DARSLARIDA SUN’IY INTELLEKTGA ASOSLANGAN ADAPTIV TA’LIM TIZIMLARI VA ULARNING DIDAKTIK-METODIK ASOSLARI - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf tabiiy fanlari darslarida sun’iy intellekt (SI)ga asoslangan adaptiv ta’lim tizimlarining (AT T) rolini va didaktik‑metodik asoslarini tahlil qilinadi. Adaptiv tizimlar o‘quvchilarning individual o‘rganish ehtiyojlari, sur’atlari hamda tushunish darajasiga moslashtirilgan ta’lim yo‘llarini yaratadi. Ushbu yondashuv o‘quvchilarning bilimni chuqur o‘zlashtirishini, faol o‘rganishini va erkin fikrlashini qo‘llab‑quvvatlashga xizmat qiladi. Tabiiy fanlar darslarida AT T didaktik jihatdan mos modullar tuzish, vizual‑interfaol kontentni ishlab chiqish va real‑vaqt fikr‑mulohaza berish orqali samaradorligini oshiradi. Shu bilan birga, metodik jihatdan o‘qituvchining roli, texnik infratuzilma va etika masalalari ham muhokama qilinadi.