RAQAMLI DAVLAT BOSHQARUVIDA SHAXSIY MA’LUMOTLARNI HIMOYA QILISH HUQUQI: XALQARO ME’YORLAR BILAN TAQQOSLAMA TAHLIL - Aliyev Asilbek Baxromovich (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Annotatsiya: Maqolada raqamli davlat boshqaruvi jarayonida shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish masalalari tahlil qilinadi. Axborot texnologiyalarining jadal rivojlanishi natijasida davlat organlari tomonidan aholining shaxsiy ma’lumotlarini yig‘ish, saqlash va qayta ishlash ko‘lami kengaymoqda. Shu bilan birga, ma’lumotlarning maxfiyligi, yaxlitligi va xavfsizligini ta’minlash global miqyosda dolzarb masalaga aylandi. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasining “Shaxsga doir ma’lumotlar to‘g‘risida”gi Qonuni xalqaro me’yorlar, xususan Yevropa Ittifoqining Umumiy ma’lumotlarni himoya qilish reglamenti (GDPR), BMT hamda YEXHT standartlari bilan taqqoslab o‘rganilgan. Muallif raqamli davlat tizimida inson huquqlarini ta’minlash, shaxsiy ma’lumotlarni noqonuniy tarqatish va ulardan noqonuniy foydalanishning oldini olish borasida takliflar beradi.