ADABIY QAHRAMONLAR ORQALI YOSH AVLODDA MA’NAVIYATNI SHAKLLANTIRISH - Saidova Madinabonu Abduhakim qizi (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Mazkur maqolada adabiy qahramonlar timsoli orqali yosh avlodda ma’naviy-axloqiy qadriyatlarni shakllantirishning nazariy asoslari va amaliy yo‘llari tahlil etiladi. Badiiy adabiyot inson qalbini tarbiyalash, dunyoqarashini boyitish, ezgulik, halollik, vatanparvarlik, sabr-toqat, mehnatsevarlik kabi fazilatlarni singdirishda beqiyos tarbiya vositasidir. Ayniqsa, o‘zbek adabiyotidagi klassik va zamonaviy adabiy qahramonlarning obrazlari orqali yoshlarda ijobiy ma’naviy fazilatlarni qaror toptirishga katta e’tibor qaratiladi. Maqolada A.Navoiyning Farhodi, A.Qodiriyning Otabeki, Cho‘lponning Zaynabi, Abdulla Qahhorning Safarbayi, O‘.Hoshimovning Odami, Erkin Vohidovning Alisher Navoiyga bag‘ishlangan qahramonlari misolida ta’lim-tarbiyaviy jihatlar yoritiladi. Bu orqali yosh avlodni yuksak ma’naviyatli, vatanparvar va komil inson qilib tarbiyalashda adabiyotning o‘rni ochib beriladi.