Milliy qadriyatlarni batik san’ati orqali ifodalashning pedagogik imkoniyatlari - Kenjayeva Umida Rajabovna (НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ, 2025)
Annatatsiya: Maqolada batik san’ati orqali maktab o‘quvchilarida milliy qadriyatlarni ifodalashning pedagogik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Batik — matoga bo‘yoq, mum yoki boshqa himoya vositalari yordamida naqsh va bezak yaratish jarayoni bo‘lib, u o‘quvchilarda milliy naqshlar, ramzlar va ma’naviy qadriyatlarni badiiy talqin qilish ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqotda batik mashg‘ulotlari orqali o‘quvchilarning estetik didi, badiiy tafakkuri va ijodiy salohiyatini oshirish, milliy merosni anglash va qadrlash, shuningdek, madaniy identifikatsiya hissini shakllantirish metodik imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, maqolada pedagogik jarayonda batik texnologiyasini qo‘llash orqali o‘quvchilarning rang uyg‘unligi, kompozitsiya va naqsh yaratish ko‘nikmalarini rivojlantirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.