МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ВИРУСНОГО ГЕПАТИТА С - Юсупов Шавкат Рахимбоевич, Ибрахимова Хамида Рустамовна (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2025)
Сурункали гепатит C бутун дунё миқёсида аҳолининг саломатлигига жиддий таҳдид солувчи касалликдир. Унинг клиник кечиши ва оқибатлари мураккаб ва оғир бўлиши мумкин. Ушбу мақолада Хоразм вилоятининг юқумли касалликлар шифохонасида сурункали гепатит C ва аралаш гепатит (C ва B) билан диспансер ҳисобида турган беморлар орасида эпидемиологик, клиник ва лаборатор таҳлил ўтказилган. Тадқиқотнинг мақсади — сурункали гепатит C кечишига ижтимоий-профессионал тегишлилик, жинс, ёш, касалликнинг генотипи ва фиброз босқичи каби омиллар таъсирини ўрганиш. Беморларнинг аксариятида (79,9%) сурункали моноинфекцион гепатит C ташхиси қўйилган бўлиб, уларда фиброз ва цирроз белгиларининг мавжудлиги кузатилган. Молекуляр-генетик таҳлил натижалари генотип 1b устунлигини кўрсатди. Тадқиқот ушбу касалликни ташхислаш ва даволаш стратегиясини яхшилашга ёрдам беради.