ЎТКИР ЮҚУМЛИ ИЧАК КАСАЛЛИКЛАРИНИНГ ПАТОГЕНЕТИК АСОСЛАРИ ВА ТУРЛИ ЁШДАГИ БОЛАЛАРДА КЛИНИК КЕЧИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Yusupov Sh.R., Ibraximova H.R., Masharipova Sh.S. (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2025)
Ушбу мақолада ўткир юқумли ичак касалликларининг (ЎЮИК) патогенез асослари, қўзғатувчиларнинг токсик ва инвазив таъсир механизмлари ҳамда турли ёшдаги болаларда клиник кечиш хусусиятлари ёритилган. Энтеротоксиген ва энтероинвазив бактериялар таъсирида юзага келадиган ичак моторикаси бузилишлари, ион ташилиши ва секреция жараёнларидаги ўзгаришлар таҳлил қилинди. Простагландинлар, циклик нуклеотидлар ва липополисахарид эндотоксинларининг патогенездаги аҳамияти алоҳида кўриб чиқилди. Шу билан бирга дизентерия, сальмонеллёз ва коли-инфекцияларнинг чақалоқлар, эрта ёшдаги ва катта ёшдаги болаларда кечиши таққослаб таҳлил этилди. Чақалоқ ва кўкрак ёшидаги болаларда касаллик оғир интоксикация ва тезкор эксикоз билан кечиши, катта ёшда эса енгилроқ ва асоратсиз кечиши кўрсатилди.