YOSH BOLALARDA ESHITISH QOBILIYATINI TEKSHIRISHNING ZAMONAVIY KOMPYUTER TEXNOLOGIYALARI - Karimova Nargiza Abdullayevna; Botirova Kamola Ikrom qizi (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2026)
Yosh bolalarda eshitish qobiliyatini tekshirishning zamonaviy kompyuter texnologiyalari bolalik davrida eshitish muammolarini erta aniqlash, diagnostika qilish va reabilitatsiya jarayonlarida inqilobiy o'zgarishlarni keltirib chiqarmoqda. Ushbu maqola sun'iy intellekt (AI), mashina o'rganishi (ML), mobil ilovalar (planshet va smartfon asosidagi skrining tizimlari), virtual va augmentlangan realik (VR/AR) texnologiyalari, shuningdek, raqamli audiotrening dasturlari, cochlear implantlar va hearing aids kabi innovatsion yondashuvlarni batafsil ko'rib chiqadi. Maqolada ushbu texnologiyalarning afzalliklari, qo'llanilishi, samaradorligi, iqtisodiy jihatlari va global dolzarbligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, kompyuterlashtirilgan audiotrening va avtomatlashtirilgan testlar bolalarda nutqni idrok etishni 20-40% ga yaxshilaydi, shu bilan birga testlash vaqtini 2-4 baravar qisqartiradi. Umumiy xulosada, ushbu texnologiyalar tibbiyotni raqamlashtirishda yangi bosqichni belgilaydi, ayniqsa rivojlanayotgan mamlakatlarda bolalar salomatligini saqlashda katta imkoniyatlar yaratadi. Maqola mavzuning dolzarbligini hisobga olgan holda, yuqori intellektli va aniq ma'lumotlar asosida tuzilgan bo'lib, ilmiy tadqiqotlar, amaliyot va siyosat ishlab chiqaruvchilar uchun tavsiyalar beradi. Mavzu 2026-yilda global pandemiyalar va raqamli transformatsiya kontekstida yanada dolzarb bo'lib, AI integratsiyasi orqali masofaviy skrining va personalizatsiyalashgan davolashni ta'minlaydi. Tadqiqot 30 dan ortiq real manbalarga asoslangan bo'lib, ularning ko'pchiligi yaqinda chop etilgan ilmiy maqolalar va hisobotlardir.