KOMPYUTERLASHTIRILGAN SIMULYATSIYALARNING TIBBIYOTDAGI O’RNI - Abduganiyeva Shohista Xojiyevna; Alimova Husnidabonu Rustam qizi; Niyazova Mehriniso Orifjon qizi (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2025)
Simulyatsiya — bu real hodisada bevosita ishtirok etmasdan turib tajriba hosil qilishga qaratilgan metod yoki texnologiyadir. Simulyatsion ta’lim dasturini ishlab chiqishda bir qator muhim omillarni inobatga olish zarur bo‘lib, texnologiya ushbu tizimning faqat bitta tarkibiy qismi hisoblanadi. Simulyatsiyaning asosiy maqsadi o‘rganuvchilarni modellashtirilgan klinik ssenariyga faol jalb etish hamda undan so‘ng tizimli teskari aloqa va debrifing jarayonini amalga oshirishdan iborat. Simulyatsiya real klinik sharoitlarda olib boriladigan ta’limni samarali tarzda to‘ldiradi, chunki u bajariladigan vazifalarning ketma-ketligi va murakkabligini nazorat qilish imkonini beradi, o‘rganuvchilarga metodik yordam va yo‘naltirishni ta’minlaydi, xavfli va noxush holatlarning oldini oladi hamda amaliyotda kam uchraydigan klinik vaziyatlarni modellashtirish imkonini yaratadi. Shuningdek, simulyatsion ta’lim fanlararo va kasblararo ta’limni rivojlantirishda samarali usul hisoblanadi.